Ystads Allehanda: Id-kontroller oroar Bornholmsresenärer

 

Ystads AllehandaYstad Allehanda 2

Ystad Allehanda 3

Ystad Allehanda 4

Id-kontroller oroar Bornholmsresenärer

De nya gränskontrollerna oroar invånarna på Bornholm. Passagerarföreningen räknar med stora förseningar och förespråkar en transportkorridor genom Sverige. Enligt föreningens ordförande vill åtta av tio Bornholmsbor slippa bytet i Ystad och istället ha en direktfärja till Köpenhamn.

Om gränskontrollerna blir långvariga vill Bornholms passagerarförening hellre ha en direktfärja mellan Rönne och Köpenhamn.

– Vi blir redan i dag försenade på grund av id-kontrollerna, men det kommer att bli ännu värre efter den 4 januari. Om vi måste gå ur tåget på Kastrup finns det en risk att vi blir så sena att vi missar färjan hem och då kan det bli tio timmar till nästa avgång, säger Bjørn Carlsen.

Han är ordförande i Bornholms passagerarförening som representerar resenärerna i frågor som rör trafiken till och från Bornholm. Enligt Bjørn Carlsen är det 12 000-15 000 resenärer i månaden som reser med tåg via Ystad. Ungefär dubbelt så många åker med Bornholmsbussen.

Under de senaste veckorna har föreningen träffat den danska transportministern, Hans Christian Schmidt, och försvarsministern, Peter Christensen. Den senare har även ansvar för nordiskt samarbete.

– Vi föreslår att man förhandlar fram en lösning om en trafikkorridor genom Skåne, vilket innebär att resenärerna kan åka tåg eller buss genom Sverige under danska förhållanden. Jag är medveten om att det ger negativa associationer, eftersom det var så man tog sig till Västberlin, men det här är en allvarlig situation, säger Bjørn Carlsen.

Om restiden blir för lång vill föreningen ha en direktförbindelse till Köpenhamns färjeterminal.

– Med vår nuvarande färja, Povl Anker, skulle det ta sex timmar, men med en snabbare färja kunde man få ner restiden, säger Björn Carlsen.

Föreningen har tidigare undersökt intresset för en sådan färja bland Bornholmsborna. Nästan 80 procent svarade då att de föredrog en direktfärja om resan kunde göras på under tre timmar.

Däremot är det politiska stödet för en ny färjerutt klent, både bland politikerna i Rönne och i huvudstaden.

Sträckan Rönne–Ystad berörs inte av den nya lagen om identitetskontroller. Eftersom den danska ön ligger mer än 20 sjömil bort ingår transporterna i stället i den fartygssäkerhetsförordning som trädde i kraft den 21 november. Enligt denna ska färjepassagerare registreras om de reser på sträckor, där många befaras resa utan giltiga resehandlingar.

– Det är inte fallet med Bornholm, utan gäller till exempel färjor från Tyskland. Om flyktingströmmarna flyttar kan läget förändras, men just nu är det inte aktuellt med identitetskontroller på Bornholmsfärjorna, säger Elin Tibell som är pressekreterare för infrastrukturministern Anna Johansson.

EMILIA SÖELUNDemilia.soelund@kristianstadsbladet.se

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


4 + = seks