Enig i ønskerne i transportbetjeningen, men …

Medlem af Kontaktrådet, valgt af kommunalbestyrelsen for de Radikale, Ole Sig, havde den 20/3 2012 et Synspunkt i Bornholms Tidende under overskriften »Stop klagesangen, tænk konstruktivt«.

Synspunktet slutter af med følgende 4 punkter:
–          At vi får større frihed til at justere på trafikbetjeningen, når der er behov for det.
           Med den nuværende kontrakt er vi alt for fastlåst i alt for lang en periode.
–          At vi sikrer den nødvendige kapacitet hele året rundt. At vi prismæssigt er
           ligestillet med resten af landet – det betyder især billigere priser for biler og fragt.
–          At der tænkes i en helhedsløsning, hvor fly er et supplement til færgen, og hvor
           staten aktivt sikrer, at der også fremover er flytransport til og fra Bornholm.
–          At staten sikrer, at de nødvendige trafikforbindelser over Sverige er til stede,
           og at transithindringer minimeres.

De 4 punkter er vi 100% enige i. Det forekommer næsten som en afskrift af nogle holdninger, som bestyrelsen i Bornholms Passagerforening har udarbejdet. Det glæder os derfor ualmindeligt meget, hvis det er, hvad Ole Sig mener med at »tænke konstruktivt«.
Desværre indeholder Synspunktet også nogle nærmest besynderlige angreb på mennesker, der har udtalt sig om sejlplanen samt nogle degraderende udlægninger af, at det drejer sig om en afgang er flyttet fra kl. 16.30 til kl. 14.30. Det drejer sig om langt større ændringer, f.eks. dage, hvor der ikke er færgeafgang fra Ystad mellem kl. 12.30 og kl. 22.30.
Vi står med en sejlplan, der betyder, at flere pendlere har givet op. De kan ikke få deres arbejdsliv og hjemmeliv til at hænge sammen med sejlplanen. De har sat deres hus til salg eller har stillet sig op i arbejdsløshedskøen. Nej – det er ikke trusler. Det er virkelighed!
Vi står med adskillige foreninger, som ikke længere kan deltage i kampe, udstillinger, undervisning etc. på den anden side af vandet. Vi står med bedstemødre, som har måttet opgive at tage over og passe børnebørn.
Vi har fået flere hundrede breve/mails etc. fra bornholmere, som klager deres nød. Ole Sig skal være velkommen til at se dem i anonymiseret udgave (i hvert fald alle de elektroniske), så kan det være, at den følelseskolde afvisning af menneskers ret til at klage, vil begrænse sig hos Ole Sig.
For det gør ganske enkelt helt ondt, at læse, at de pågældende skal »stoppe klagesangen« og tænke konstruktivt.
Selv vores socialdemokratiske medlem af folketinget, Jeppe Kofod, gav op, og udtalte til DR Bornholm:
»Det, der selvfølgelig er ærgerligt, er, at det er umuligt – stort set – i dag at få familie og arbejdsliv til at gå op, når man bor på Bornholm.«
Vi – Bornholm – kan ikke leve med den sejlplan. Det er en kendsgerning.
Hertil kommer, at sejlplanen er noget af det mest miljøukorrekte, man kan tænke sig; også den del af sejlplanen forsvarer Ole Sig.
Det radikale Venstre fremhæver normalt sig selv som et grønt parti. Ole Sig er formand for de Radikale på Bornholm, og derfor partifælle med klima- og energiminister Martin Lidegaard. Han præsenterede netop i dag en langsigtet klima- og energiaftale. Den plan harmonerer meget dårligt med den stærkt miljøukorrekte sejlplan, vi har.
Vi spurgte da også den 28/11 2009 den daværende formand for den grønne tænketank Concito, Martin Lidegaard, bl.a. om hans synspunkt om anvendelse af hurtigfærge til transport af gods ifm. den nye kontrakt, der skulle træde i kraft 1/9 2011. I et yderst venligst svar skriver han bl.a.:
»Det er sandt, at godstransport på hurtigfærger ikke lyder klimaoptimalt.«
Situationen blev meget værre end forudsat. Nu sejler hurtigfærgen adskillige dage om året med næsten intet gods, ingen biler eller passagerer, fordi den sejler på forkerte tidspunkter. Det er i hvert fald slet ikke klimaoptimalt.
Når det er sagt, så vil vi nøjes med at glæde os over, at de 4 punkter, som Ole Sig har opstillet, som vi opfatter, er hans konstruktive tanker, nøjagtig – ord for ord – svarer til, hvad Bornholms Passagerforening står for. Men der skal handling bag ordene.

Bornholms Passagerforening
22/3 2012
Bjørn Carlsen

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


en + 2 =