Lad os holde os til fakta

Lad os holde os til fakta

Af: Bjørn Carlsen, formand for Bornholms Passagerforening

Mandag den 11. januar 2016 er der to debatindlæg (et synspunkt og et læserbrev) i Tidende, som vi er nødt til at kommentere.

Det ene er »Hanne taget som gidsel!« af Lars Bitsch i Svaneke.

Natfærgen blev ikke nedlagt i 2004, men fra 1. oktober 2004 flyttet til Køge for at blive nedlagt fra Rønne til Køge lige godt seks år senere.

Mens færgen sluttede i København med ca. 235.000 passagerer årligt, faldt passagerantallet til omkring 100.000 straks fra overflytningen til Køge (og er siden faldet til næsten det halve). Det alene beviser, hvor ubrugelig Køge er, som destination for passagersejlads.

I den periode, hvor vi havde godsfærge til Køge og natfærge til København blev tæt på halvdelen af godset sendt via København, selv om prisen for fragten var noget højere til København end til Køge.

Vi, der benyttede natfærgen til arbejdet i København, opfattede at transporttiden næsten var lig med 0 timer og minutter. Vi skulle jo sove alligevel.
Derfor er det for os ganske enkelt det rene sludder, når Lars Bitsch skriver, at »vi fra 2000 kunne komme frem og tilbage i en ruf, og alle var glade«. Vores rejsetid – uanset om det var via Køge eller Ystad – blev forlænget ganske betydeligt.

Det er noget af en tilsnigelse, når Lars Bitsch skriver, at »alle var glade«. Det hænger ganske enkelt ikke sammen med, at vi afleverede 33.000 underskrifter (mod nedlæggelsen af natfærgen til/fra København) til den daværende trafikminister Flemming Hansen.

En signifikant undersøgelse viser at flere end tre ud af fire bornholmere ønsker en færgeforbindelse direkte til København, hvis sejladsen ellers kan gennemføres på 3-3½ time … og det kan den, også med skyldigt hensyn til miljøet.

Lars Bitschs kommentar om, at vi har en tendens til at blive vrede og usaglige, når landspolitikken berører os, vil det vist være mere end vanskeligt at finde belæg for. Berettiget vrede er ikke at foragte, og det med det usaglige må stå for en subjektiv opfattelse hos forfatteren af synspunktet.

Jeg har forstået, at »Åbent brev til rejseforeningsformanden« (fra Erling Pedersen, Frederiksberg) skulle være et åbent brev til mig.
Jeg véd ikke, hvad De mener med: »Det er, som om De ikke er kommet videre i Deres hjerne«.

De skal være velkommen til at ringe til mig på telefon 56 49 17 25 og gøre nærmere rede for dette noget besynderlige »udsagn«.

Med hensyn til bornholmernes holdning til sejlads direkte til København, er dette allerede anført ovenfor. Køge er og bliver aldrig attraktivt for ret mange fra Bornholm. Deres informationer og postulater om, hvor mange der skal videre alle mulige andre steder end til Storkøbenhavn, er meget langt fra korrekte.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


6 + = tretten