Det skal være objektivt målbart

Det er yderst opmuntrende, når der lyder røster fra forskellige interessegrupper på Bornholm om, at vi skal kompenseres for Bornholms placering via billetprisen i den samfundsbegrundede færgebetjening af Bornholm.
Da transportministeren i august 2010 besøgte Bornholm, viste Hasle Refractories beregninger over, hvor meget en arbejdsplads i virksomheden koster mere pr. medarbejder om året alene pga. transportomkostningerne.
Netop den beregning har skabt stor forståelse hos transportministeren og hos mange politikere på »Christiansborg«.
Der er ingen grund til at tro, at vi på Bornholm nogensinde vil kunne blive enige om, hvordan færgebetjeningen af øen skal være og/eller hvilken tonnage, der bør anvendes. Dertil er transportinteresserne, behovene og/eller ønskerne mellem f.eks. erhverv/fragt, turisme, pendlere og øvrige passagerer for forskellige.
Men det må kunne forventes vi alle bestræber os på, at give omverdenen et blot nogenlunde ensartet, objektivt og målbart estimat af, hvad dét er billetpriserne skal måles i relation til.
Som passagerernes interesseorganisation har vi altid fremført, at passagererne på Bornholm ikke må stilles ringere end passagerer i det øvrige land. Som et målbart estimat har vi den klare objektive holdning til fastsættelsen af færgepriserne, at »transport over vand skal koste det samme som transport over land«. Det kan bruges som en måleparameter uanset, hvilken form for billettype og/eller beskaffenhed af billet eller tonnagetype i øvrigt.
Et andet afgørende punkt er, at alle interessegrupper er nødt til at forholde sig til billetternes gennemsnitspriser, idet disse ofte er blevet anvendt af såvel Trafikstyrelsen som ministrene, som et »bevis« på, at billetprisen ikke er steget mere end pristallet. Derfor må fastsættelsen af gennemsnitsprisen altid hvile på samme grundlag og ikke ændre beregningsgrundlag fra det ene år til det andet.
Bornholms Passagerforening
12. marts 2011
Bjørn Carlsen
Rønnevej 42, Bodilsker
3730 Nexø
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


fire + = 12