Brev til miljøministeren om svensk toldkontrol

Bodilsker, den 28. juli 2011

Miljøminister og minister for nordisk samarbejde
Karen Ellemann
Miljøministeriet, Højbro Plads 4
1200 København K
Send via mail: mim@mim.dk

Transithindringer/transportkorridor

Som det er fremgået i de seneste dage af i hvert fald den bornholmske presse, er rejsende især til Bornholm blevet toldkontrolleret i et væsentligt og faktisk meget generende og utilfredsstillende omfang.

Dette vedrører Deres ressortområde som minister for nordisk samarbejde. Den af »Christiansborg« opbyggede rutestruktur af den samfundsmæssigt begrundede færgebetjening af Bornholm, er naturligvis direkte afgørende for at problemet er opstået, idet bornholmerne nu skal gennem fremmedland for at komme fra Bornholm til det øvrige Danmark. Derfor har vi også skrevet et særskilt brev om problemet til transportminister Hans Chr. Schmidt.

Da natfærgen (Rønne/Køge) fra oktober 2010 blev enkeltrettet, blev det nødvendigt at transportere lig over Sverige. Der er desværre fortsat ikke fundet en administrativ anvendelig løsning. Dette hører under indenrigs- og sundhedsministeren, hvorfor vi har sendt Bertel Haarder kopi af dette brev og af brevet til Hans Chr. Schmidt.

Det absolut generende i den øgede toldkontrol ligger i, at f.eks. Bornholmerbussen i flere tilfælde er blevet stoppet ved indkørslen i Sverige (ved Lernacken) og ifølge vognmand Jørgen Andersen i visse tilfælde underlagt en så omfattende kontrol af alle passagerer, at bussen er blevet forsinket i mere end én time. Vi vedlægger den artikel, som Bornholms Tidende skrev 26. juli 2011 om problemet.

Disse toldkontroller har medført, at den afgang med BornholmerFærgen – som bussen er knyttet til – er blevet betydeligt forsinket; dette ikke mindst, når afgangen har været dagens sidste og bussens passagerer derfor ikke har haft mulighed for at komme med en efterfølgende færge samme dag.

I højsæsonen vil der – uanset, hvornår på dagen færgeafgangen ligger – ofte være risiko for, at den efterfølgende afgang i forvejen er enten næsten eller helt udsolgt.

Vognmand Jørgen Andersen har i første omgang klaget til de svenske toldmyndigheder, men det har ikke medført nogen ændringer i omfanget af toldkontrollen.

Vi har henvendt os til BornholmerFærgen (direktør John Steen-Mikkelsen), som har bekræftet at 2 færgeafgange – inden for det seneste par uger – med ca. 700 passagerer på hver afgang, er blevet betydeligt forsinket, fordi Færgen har måttet afvente de passagerer, som efter toldkontrollen er ankommet med den stærkt forsinkede Bornholmerbus til Ystad.

I de seneste 3-5 år har de svenske toldmyndigheders kontrol haft et rimeligt og nogenlunde acceptabelt niveau. Men vi skal ikke lægge skjul på, at vi nu er temmelig nervøse for, at bornholmerne igen skal besværes med de over 70 restriktioner, som findes ved indrejse til Sverige.

Hverken de mange restriktioner eller de aktuelle toldkontroller er tilfredsstillende for det bornholmske samfund at skulle leve med, når vi blot skal rejse til landets hovedstad. Ingen andre danskere er underlagt tilsvarende kontroller for at rejse fra deres hjemegn til landets hovedstad.

De to bornholmske folketingsmedlemmer, Jeppe Kofod og Peter Juel Jensen, har tidligere både foreslået og arbejdet for oprettelsen af en transportkorridor igennem Sverige for rejsende til og fra Bornholm.

Problemet er absolut ikke nyt, men er klart blevet mere intensivt (og ikke til at slippe uden om), fordi muligheden for at rejse som passager direkte mellem Bornholm og Østsjælland/København stort set ikke længere er et eksisterende alternativ.

Der er gennem de seneste 10-11 år holdt adskillige møder på ministerniveau med de svenske myndigheder for at løse problemet. Ifølge Skatteministeriets hjemmeside, står der bl.a.

»Danmark havde formandskabet for Nordisk Ministerråd i 2005. Det har været centralt for det danske formandskab at fremskynde arbejdet med fjernelse af grænsehindringer … Denne opmærksomhed mundede i formandskabsperioden ud i konkrete resultater vedrørende medbringelse af kæledyr i transit mellem Sjælland og Bornholm via Sverige …

Et område, der har været særligt i fokus, er transitproblemer til og fra Bornholm via Sydsverige. Siden den 15. juni 2005 har det været muligt for transitrejsende at medbringe kæledyr til og fra Bornholm, uanset om de rejser med bil, bus eller tog. Spørgsmålet vedr. medbringelse af jagt og konkurrencevåben i transit til og fra Bornholm kræver en svensk lovændring, som vil afskaffe kravet om transittilladelse. Denne trådte i kraft 1. juli 2006. Desuden er det blevet besluttet at lave et fælles nordisk »pillepas«, som bl.a. vil lette transitrejsendes mulighed for at transportere medicin med euforiserende stoffer. Ordningen blev igangsat den 1. juni 2006.«

Forhenværende statsminister Poul Schlüter var udpeget som særlig repræsentant for den danske regering. Hans arbejde bestod i at belyse og arbejde for fjernelse af grænsehindringer i Norden. I december 2005 trak Poul Schlüter sig tilbage fra denne post. I den forbindelse udtalte han:

»at hans tre år lange arbejde med grænsehindringer har foregået meget tilfredsstillende. Der er dog stadig ting at tage fat på, før alle grænsebarrierer i Norden er væk, hvorfor indsatsen fortsætter som et prioriteret arbejdsområde i 2006 under norsk formandskab.«

Bornholmerne har imidlertid noget vanskeligt ved at se, at »arbejdet med fjernelse af grænsehindringer« har bevæget sig særlig meget i en for bornholmerne positiv retning. Lad os f.eks. se på, at størstedelen af bornholmerne skal medbringe et »pillepas«, når de skal rejse til den øvrige del af Danmark. Hvis man f.eks. medbringer »Codimagnyl ”DAK”, filmovertrukne tabletter, 500 + 9,6 mg.«, skal man medbringe et »pillepas« udarbejdet af apoteket. Dette er absolut ikke uden besvær, og et »pillepas« har kun en varighed på 30 dage. Så den bornholmer, der rejser hver anden måned – og medbringer »medicin, som indeholder stoffer, der virker euforiserende, og som påvirker centralnervesystemet«, er altså nødt til at gå på apoteket 6 gange om året for at få udstedt et »pillepas«, hvis personen vel at mærke vil rejse lovligt. Den »regulering«, som blev foretaget vedrørende »pillepasset« den 1. juni 2006, har ikke betydet nogen lettelse for bornholmerne.

Vi anser det for formålsløst, at der igen skal ansættes en særlig repræsentant eller nedsættes et udvalg, for at få »reguleret« lidt på nogle af de godt 70 transithindringer.

Vi skal kunne rejse mellem Bornholm og det øvrige Danmark via Sverige uden at blive udsat for toldkontrol eller andre kontroller.

BornholmerFærgen skal ikke udsættes for forsinkelser (som går ud over 700 øvrige passagerer) på grund af svensk toldkontrol, som her og nu fremstår som værende ret emsig.

Med den nuværende rutestruktur er der kun en mulighed for at undgå disse besværligheder/urimeligheder. Det er, at der snarest muligt etableres en transportkorridor gennem Sverige. Det både håber og tror vi, at De vil medvirke til etableres inden for en relativ kort periode.

De venligste hilsner
Bornholms Passagerforening
Bjørn Carlsen

Bilag:

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


+ 7 = elve