Den glemte rute

I tidernes morgen var natruten mellem Rønne og København den eneste mulighed for den almindelige bornholmer for at komme til den øvrige del af landet. Fly var – som det hed – kun for dem, der fik andre til at betale billetten.
Så kom der færger til Sverige hele året; Bornholmerbussen begyndte at køre »den vej, som fuglene flyver«, som var bussens slogan.
Så kom Øresundsbron – og i halen på den kom Villum Clausen. Det blev »godnat« for den direkte sejlads til København.
Men godset fik i stedet en dobbeltrettet natrute til Køge. De 2 godsfærger skulle godt nok kunne medtage passagerer, men deres indretning var aldeles ikke passagervenlig.
I oktober 2010 blev ruten til en aften/natrute, og derved endnu mindre velegnet til passagerrute, selv om den tilbageværende godsfærge godt nok blev gjort mere passagervenlig.
Men hvordan skal man som bornholmer, der anvender kollektiv transport kunne anvende denne rute. Det er stort set nu umuliggjort. Færgen afgår kl. 17:00 fra Rønne, men bussernes ankomst betyder at man enten får 1 times ventetid i Rønne eller også kommer for sent til check-in.
Om morgenen ankommer færgen fra Køge kl. 6:00. Mens færgen sejler ind i havnen og mens landgangsbroen sættes, kører BAT-busserne ud på øen; ja – også iht. den nye køreplan.
Der er i sandhed tale om en glemt rute, som ellers har haft stor betydning for bornholmerne, ikke mindst da vi blev fragtet direkte til Københavns centrum. Nu er alle – folk og fæ – tvunget over Sverige, og til at skifte transportmiddel under vejs. Måske møder man også som rejsende i broderlandet en emsig svensk tolder, der med hund og det hele gennemgår alt og alle i en Bornholmerbus, så færgen fra Ystad må holdes tilbage.
Der er i sandhed tale om en glemt rute direkte til Danmark, så glemt, at selv BAT ikke længere kan huske, at den afgår til Køge kl. 17:00 og ankommer til Rønne om morgenen kl. 6:00.
Bornholms Passagerforening
10. august 2011
Bjørn Carlsen
Rønnevej 42, Bodilsker
3730 Nexø
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


+ fire = 10